Cel mai bun Forum din Constanta www.GEORULLZ.tk
www.GEORULLZ.tk - PENTRU A AVEA ACCEST TOTAL TREBUIE SA VA INREGISTRATI!!! Pentru a nu va face figuri acest site trebuie sa intrati cu Mozilla Firefox !!! Puteti sa ma contactati pe adresa de mail georulzzzzzz@yahoo.com. Daca aduceti 20 de useri pe acest site si se inregistreaza va fac moderatori!!! AVEM NEVOIE DE MODERATORI ,DAR TREBUIE SA PUNA MINIM 20 DE POSTARI PENTRU A DEVENI !!!
Lista Forumurilor Pe Tematici
Cel mai bun Forum din Constanta www.GEORULLZ.tk | Reguli | Inregistrare | Login

POZE CEL MAI BUN FORUM DIN CONSTANTA WWW.GEORULLZ.TK

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
swiss_virginia
Femeie
25 ani
Cluj
cauta Barbat
27 - 54 ani
Cel mai bun Forum din Constanta www.GEORULLZ.tk / Travel & Geographic / obiective turistice...brasov Moderat de Admin
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admino1
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1137
castelul bran


Situat la 30 km de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, Castelul Bran este un important monument national si punct de reper al turismului din Romania, datorita atat frumusetii lui, a peisajului, cat si a legendei contelui Dracula, al carui spirit bantuie inca aceste locuri stravechi.
   
  Prima atestare documentara a Castelului Bran o reprezinta actul emis la 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d'Anjou prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea "cu munca si cheltuiala lor proprie" ... In schimb, regele confirma subordonarea a 13 localitati fata de Cetate. Conducerea Cetatii Bran era incredintata unui castelan, care avea si atributii jurisdictionale, iar garnizoana permanenta era compusa din arcasi si balistari. Intre anii 1419-1424, Cetatea revine in posesia lui Sigismund.

La sfarsitul secolului al XV-lea Cetatea Bran este subordonata autoritatii comitetului secuilor, raspunzator de apararea sud-estului Transilvaniei, iar din timpul lui Iancu de Hunedoara trece sub conducerea voievodatului Transilvaniei. De-a lungul vremii Cetatea Bran si-a indeplinit cu prisosinta rolul de aparator impotriva invaziei turcesti.
   
  La 1 Decembrie 1920 Consiliul orasenesc al orasului Brasov doneaza Castelul Bran Reginei Maria a Romaniei Mari, ca semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Intre anii 1920-1927 Castelul Bran a fost restaurat sub conducerea arhitectului Curtii Regale, Carol Liman, care il transforma intr-o frumoasa resedinta de vara, inconjurata de parc, cu alei de promenada, lac, fantani, terase de popas, construind si Casa de ceai. In anul 1938 Regina Maria lasa prin testament Castelul Bran, cu intreg domeniul, fiicei sale Principesa Ileana, care-l stapaneste pana in 1948.
   
  Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in anul 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, ramanand o perioada abandonat si devastat. Din 1956, partial amenajat, Castelul a fost deschis ca muzeu de istorie si arta feudala. Fiind intr-o stare avansata de degradare, in anul 1987 Castelul intra in restaurare, lucrare terminata in linii mari in 1993. Definitivarea organizarii muzeistice se va face dupa noi criterii, rezultat al cercetarilor din ultimii ani.  dati click pt a vedea exteriorul


_______________________________________
Pentru a avea acces total trebuie sa va INREGISTRATI!!! Altfel nu mai intrati pe site!!!

pus acum 18 ani
   
Admino1
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1137
biserica neagra

Municipiul Brasov, situat intr-un peisaj de o rara frumusete este resedinta judetului Brasov. Brasovul se poate mandri cu o istorie de aproape 800 de ani. Asezarea lui la poalele muntilor Carpati, la intretaierea vechilor drumuri comerciale, care leaga teritoriul danubian cu bazinul carpatic, a determinat in decursul istoriei rolul Brasovului ca important centru industrial, comercial si cultural, nu numai pentru Transilvania, dar si pentru celelalte doua tari romanesti - Muntenia si Moldova. Printe monumentele istorice si de arta ale tarii noastre, Biserica Neagra ocupa un loc deosebit. Din punct de vedere arhitectonic ea domina centrul medieval al Brasovului. Numele de Biserica Neagra l-a primit biserica parohiala evanghelica luterana din Brasov, dupa marele incendiu al orasului din anul 1689. Fumul si flacarile au innegrit zidurile, insa nu au putut distruge maretia edificiului. Biserica Neagra, cu o lungime de 89 m, este cel mai mare edificiu religios intre Viena si Istanbul (Constantinopol).


Constructia bisericii in stil gotic a inceput in anul 1383 in timpul parohului Thomas Sander, pe locul unei stravechi biserici in stil romantic din prima jumatate a secolului al XIII-lea. La prima invazie a turcilor in anul 1421, biserica, inca neterminata, a fost distrusa in mare parte. Constructia bisericii a durat pana in anul 1477. Din cele doua turnuri proiectate initial la fatada vestica a bisericii a fost ridicat numai turnul sudic cu o iinaltime de 65 m. In turn au fost asezate trei clopote, din care cel de 6.300 kg este cel mai mare clopot din Romania.

Biserica Neagra este o biserica de tip hala, caracterizata prin inaltimea egala a navei centrale si a navelor laterale, spre deosebire de tipul bazilica, la care nava centrala este mai inalta decat cele laterale. Corul bisericii, construit in stilul goticului tarziu, este si el ca o hala inalta structurata in trei nave. Conceptia arhitectonica si ornamentatia sculpturala a corului prezinta asemanari cu corul bisericii evanghelice din Sebes-Alba. Influenta scolii de arhitectura a familiei Parler - ale carei capodopere sunt bisericile Sf. Sebaldus din Nürenberg si Sf. Vitus din Praga - se resimte la Brasov mai mult decat la Sebes-Alba. Lumina patrunde prin vitralii inalte, frumos profilate, conferind, corului o luminozitate deosebita. Biserica Neagra are sase portaluri cu ancadramente sculptate, cu ornamente de o bogatie remarcabila, care confera aspectului exterior al monumentului o nota originala. Printre ele se remarca in mod deosebit portalul de vest si cele doua portaluri de pe partea de nord. Pridvorul sudic al edificiului are canate din lemn de stejar cu o inscriptie prezentand anul 1477. In anul 1542, pe timpul reformatului Johannes Honterus, s-a introdus slujba religioasa dupa ritul evanghelic - lutheran in limba germana. Pe peretele estic al navei laterale sudice se afla un tablou (ulei pe panza), realizat de pictorul Fritz Schullerus (1866-1898) reprezentand juramantul sfatului orasenesc pe "Cartea Reformei" a lui Honterus, in anul 1543.

Marele incendiu din anul 1689 a distrus indeosebi acoperisul si interiorul cladirii. Renovarea a durat aproape 100 de ani rastimp in care a fost ridicat acoperisul inalt de 20 m in forma care se pastreza si astazi. Cu aceasta ocazie acoperisul s-a prelungit si deasupra galeriei, care inainte era descoperita. Galeria este sculptata cu patru lobi ajurati si inconjura biserica la baza acoperisului. Ca urmare a renovarii bisericii in secolul al XVIII-lea, interiorul si-a pierdut partial aspectul gotic. Boltile gotice initiale au fost inlocuite cu bolti semicilindrice. Intre anii 1710-1720, pentru a mari capacitatea bisericii, in navele laterale s-au construit galerii stil baroc. Integrarea acestora in arhitectura gotica a monumentului s-a rezolvat cu o intuitie artistica deosebita. In interiorul bisericii se pastreaza astazi unele piese de mobilier si obiecte de cult remarcabile. Cristelnita din bronz - donata in anul 1472 de catre parohul Johannes Reudel - nu a fost afectata de marele incendiu din anul 1689 si este una din lucrarile cele mai de seama ale mesterilor locali turnatori in bronz, din evul mediu. Pentru inprejmuirea cristelnitei, in anul 1716 fierarul Meensen Hannes a confectionat un grilaj frumos ornamentat din fier forjat. Din perioada anterioara marelui incendiu s-a pastrat si pictura murala din pridvorul sudic, executata dupa anul 1476. Pictura prezinta figura Mariei cu pruncul, asezata intre Sf. Ecaterina (cu simbolul ei, roata si palosul) si Sf. Varvara (tinand in mana un turn). In colturile de jos ale picturii se afla stemele regelui Matei Corvin si a sotiei sale Beatrice de Napoli-Aragon. Pictura apartine din punct de vedere artistic stilului gotic tarziu, dar prezinta si influente ale Renasterii italiene.
   


In Biserica Neagra se mai pastreaza si trei canate cu cinci tablouri de la altarul din Feldioara (sfarsitul secolului XV-lea), unul din cele mai valoroase altare poliptice in stilul goticului tarziu din Transilvania. Actualul altar in stil neogotic al Bisericii Negre a fost construit in anul 1866. Pe peretele frontal al navei laterale de nord se afla o pictura in ulei pe panza a pictorului brasovean Hans Eder (1883-1955) reprezentand nunta din Cana (1932). Amvonul in stil baroc (1696), cu tot caracterul lui provincial, se incadreaza in ansamblul interiorului. Pe stalpul din fata amvonului se afla in relief stema orasului Brasov - coroana pe un trunchi de copac cu radacini - deasupra, stema regelui Matei Corvinul. Stranele cele mai vechi din navele laterale dateaza din anul 1696, altele din prima jumatate a secolului XVIII-lea, prezentand o frumoasa ornamentatie in stil baroc sculptata in lemn. Picturile pe lemn de pe stranele fostelor bresle de mestersugari prezinta motive folcloristice interesante. Stranele neogotice din cor dateaza din anul 1866, iar bancile din stejar cu spetezele mobile din nava centrala au fost montate in anul 1937. In spatiile laterale ale antreului dinspre vest s-au zidit vechile pietre funerare ale unor personalitati brasovene din secolele XVI-XVIII. Aceste pietre acopereau odinioara mormintele din interiorul bisericii si au fost scoase cu ocazia ridicarii altarului neogotic (1866) si a construirii instalatiei de incalzire cu aer cald (1937).

Orga Bisericii Negre - una din cel mai mari din sud-estul Europei - este renumita pentru sonoritatea ei de o rara frumusete. Cu circa 400 de tuburi, a fost construita intre anii 1836-1839 de catre constructorul de orgi Buchholz din Berlin. In ultimele decenii, in lunile de vara se organizeza stagiuni de concerte cu muzica de orga. De asemenea, s-au facut inregistrari pentru discuri. In anul 1924, s-a extins galeria din fata orgii, pentru a permite sustinerea unor concerte mari de muzica sacra cu participarea corului bisericii. Un tezaur deosebit de valoros al Bisericii Negre il constituie covoarele anatolice din secolele XVII-XVIII care in ansamblul lor reprezinta una din cele mai bogate colectii de covoare anatolice din Europa. Covoarele din regiunile Brussa, Usak si Ghiordes din Asia Mica, renumite centre ale artei confectionarii covoarelor, au fost donate bisericii de catre breslele mestesugarilor din oras, de catre negustori si alti cetateni ai orasului. Diversitatea motivelor si bogatia coloritului stralucit al acestora confera interiorului bisericii un farmec deosebit.

Biserica - construita in principu din gresie - a fost afectata in decursul vremurilor de numeroase cutremure, necesitand astfel lucrari de intretinere si renovare continue. In anii 1654-1656 s-au construit doua contraforturi exterioare pentru sprijinirea arcului de trimf, alte lucrari de restaurare efectuandu-se in secolele XIX-XX. Renovarile din anii 1937-1944 au consolidat in primul rand corul. In exterior au fost refacute fialele, iar statuile contraforturilor, din secolul al XV-lea, au fost inlocuite cu copii, originalele fiind adapostite in interiorul bisericii. Intre anii 1969-1977, din fondurile statului s-au realizat ample lucrari de renovare si de rstaurare a acoperisului, a fatadei de sud si a interiorului bisericii. Dupa cutremurul din 1977, restaurarea a fost continuata din fondurile comunitatii bisericesti, din colecte si donatii. S-au consolidat boltile, interiorul bisericii a fost zugravit si la toate ferestrele s-au montat geamuri speciale cu proprietati filtrante, pentru protejarea covoarelor impotriva actiunii razelor ultraviolete.

Dupa incheierea lucrarilor de renovare in interior, la 27 mai 1984 a avut loc reinaugurarea bisericii in prezenta unor numeroase personalitati din tara si strainatate. Lucrarile de renovare in exterior continua.


_______________________________________
Pentru a avea acces total trebuie sa va INREGISTRATI!!! Altfel nu mai intrati pe site!!!

pus acum 18 ani
   
Admino1
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1137
RASNOV - Cetatea taraneasca
Ridicata de catre cavalerii teutoni pe o stanca calcaroasa inalta de 150 metri situata la sud-est de targul Rasnov, cetatea a fost extinsa ulterior cu ajutorul comunitatilor sasesti din Rasnov, Cristian si Vulcan. Fantana din cetate, adanca de 75 de metri, a fost sapata intre 1625-1640, in acest ultim an ridicandu-se in cetate si o bisericuta. Laturile de vest, nord si est erau aparate de o galerie continua, doua anteforturi si sapte turnuri. In timp ce pe latura de sud, mai abrupta, erau numai doua turnuri.


_______________________________________
Pentru a avea acces total trebuie sa va INREGISTRATI!!! Altfel nu mai intrati pe site!!!

pus acum 18 ani
   
Admino1
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1137
FELDIOARA - Cetatea taraneasca

Ridicarea cetatii Feldioarei (germana: Marienburg, maghiara: Foldvar) a fost atribuita, atat de legendele populare cat si de istoricii mai vechi, cavalerilor teutoni. Sapaturile efectuate de specialisti au dovedit ca in acest loc nu a existat o cetate a cavalerilor teutoni din secolul al XIII-lea. Toponimul romanesc Feldioara provine din cuvantul maghiar Foldvar = cetate de pamant. Ruinele Cetatatii Feldioara se vad si astazi. Despre cetate, documentul din anul 1439 spune clar ca locuitorii comunei Feldioara au construit-o pentru apararea familiilor si bunurilor lor, cu “mari cheltuieli si cu mare osteneala�. Cetatea Feldioarei este o cetate taraneasca. Cetatea a rezistat invaziei turcesti din 1421, pentru ca documentar este atestata numai devastarea orasului Brasov si a satelor Harman, Sanpetru, Bod, Halchiu, Ghimbav si Vulcan. A doua invazie a turcilor in Tara Barsei, din 1432, a afectat in mod deosebit comuna Feldioara. O inscriptie datata 1457, ne indica ca abia in acest an s-a terminat refacerea cetatii. In luptele din anul 1612, cetatea Feldioarei a fost ocupata de trupele principelui Gabriel Bathory, iar in septembrie a fost asediata timp de trei zile de brasoveni, sub conducerea judelui primar Michael Weiss. La 16 octombrie 1612 a avut loc la Feldioara batalia dintre trupele lui Bathory si cele ale Brasovului, in care brasovenii au fost invinsi, iar Michael Weiss ucis. Pana la cutremurul din 1838, s-au folosit depozitele de cereale existente in cetate, care ulterior au fost parasite. Paznicul cetatii si-a parasit si el locuinta, iar cetatea a fost abandonata.

obiective feldioara cetatea cetatii feldioarei (germana: maghiara: foldvar) fost atribuita, atat

7.3KB


_______________________________________
Pentru a avea acces total trebuie sa va INREGISTRATI!!! Altfel nu mai intrati pe site!!!

pus acum 18 ani
   
Admino1
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1137
HARMAN - Biserica-cetate


Biserica-cetate din Harman a fost construita in stil romanic in secolul al XII-lea. Zidul de incinta al cetatii are o forma ovala - asemanatoare cu cea de la biserica evanghelica din Prejmer fiind inalt de 12 metri si intarit cu sapte puternice turnuri de aparare, unele dotate cu orificii pentru turnarea de smoala topita asupra asediatorilor. In anul 1552 voievodul Moldovei a asediat cetatea Harman fara succes.
Harmanul se afla in tara Barsei la 10 km est de Brasov. Denumire sa in alte limbi: Honigberg in germana, Hoenschbrich in saseste, Harmany sau Szászharmány in ungureste, Mons Mellis in latina. Numele localitatii isi afla originea in vecinatatea asezarii, unde se afla dealul Lempes, in zona ar fi putut exista niste prisaci cu albine. Unele ivoare sustin ca biserica si satul ar fi apartinut teutonilor. Cea mai veche atestare documentara in care satul Harman este numit Mons Mellis (= Berg aus Honig) dateaza din anul 1240, cand regele Bela al IV-lea a instituit patronatul ordinului cistercian asupra bisericilor din Marienburg (Feldioara), Petersberg (Sanpetru), Honigberg (Harman) si Tartlau (Prejmer). Un an mai tarziu are loc invazia tatarilor in Europa, iar biserica si cetatea sufera distrugeri. In 1421 cand turci invadeaza Tara Barsei, cetatea este asediata si incendiata, turcii distrug sau provoaca mari distrugeri bisericilor fortificate din Sanpetru, Halchiu, Bod, Ghimbav si Vulcan. O noua invazie turceasca in Tara Barsei are loc in anul 1432. Pe langa numeroasele invazii (ale turcilor, tatarilor, muntenilor, moldovenilor si secuilor) comunitatea din Harman a suferit si de pe urma epidemiilor si catastrofelor naturale: - 1553, 1572, 1603, 1660, 1718-1719 epidemii de ciuma;
- 1509, 1533, 1622, 1658 anii ploiosi in care au fost numeroase inundatii;
- 1552 Stefan Tomsa, domnitorul Moldovei, asediaza cetatea si biserica fara sa o cucereasca;
- 1593 si 1600 Harman sufera doua incendii;
- in 1602 Radu Voda si in 1603 general imperial G. Basta ocupa Harmanul ocazie cu care cetatea sufera noi distrugeri.
- 1612 Gabriel Bathory asediaza fara success biserica fortificata.

obiective harman din harman fost construita stil romanic secolul xii-lea. zidul incinta cetatii are

6.7KB


_______________________________________
Pentru a avea acces total trebuie sa va INREGISTRATI!!! Altfel nu mai intrati pe site!!!

pus acum 18 ani
   
Admino1
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1137
PREJMER - Biserica din Prejmer

1211 - prima atestare documentara a localitatii dateaza de la printr-un document adresat de Andrei al II-lea catre cavalerii teutoni. Prin acest document, cavalerilor teutoni li se acordau drepturi asupra raului Tarlung (Tartillou), in imprejurimile acestuia se naste localitatea Prejmer (Tertillou).
1222 - intr-un alt document emis de Andrei al II-lea apare din nou raul Tarlung (Tartelowe).
1360 - apare prima oara denumirea de Prasmar.
Numele satului in germana este Tartlau, iar in maghiara - Prázsmár.
Biserica a fost construita in forma de cruce greaca in secolul al XIII-lea. In jurul acesteia a fost construita o cetate taraneasca pentru aparare comunitatii sasesti. Fiind situata in estul Transilvaniei, cetatea trebuia sa apere pasul Buzaului; ea a fost atacata de 50 de ori nefiind cucerita niciodata de turci. Zidurile cetatii dateaza din perioada primei invazii turcesti, 1421-1505. Zidurile au 12 m inaltime. In totalitate sunt 272 camere care sunt aranjate asimetric pe 4 nivele. Pe timp de pace erau camere de provizii, iar pe timp de asediu erau in acelasi timp si camere de locuit. Numarul de pe usa era corespondentul casei din localitate, fiecare familie avand in cetate o camera care se mostenea. In cetate mai exista un drum de rond care ajunge in unele locuri pana la 4 m latime. Acesta este situat la ultimul nivel al zidului, la o inaltime de 12 m. Cetatea mai era aparata de un sant de apa de 18 m latime si 2-4 m adancime. In 1788 s-a construit poarta exterioara care se mai pastreaza si azi. Izvorul cel mai important pentru istoria Prejmerului este lucrarea cronicarului prejmerean Thomas Tartler, preot la aceasta parohie, lucrare intitulata "Tartlauer Chronic" (Cronica Prejmerului). Cetatea detine un mic muzeu etnografic sasesc cu obiecte de cult, porturi, ceramica, mobilier pictat.

obiective prejmer biserica din prima atestare dateaza printr-un document adresat andrei ii-lea catre

7.3KB


_______________________________________
Pentru a avea acces total trebuie sa va INREGISTRATI!!! Altfel nu mai intrati pe site!!!

pus acum 18 ani
   
Admino1
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1137
SANPETRU - Biserica din Sanpetru


Biserica din Sanpetru dateaza din secolul al XIII-lea. A fost construita ca o basilica cu trei nave, care in 1794 a fost in intregime demolata. Urmele picturii de pe zidul de incinta dateaza din secolul al XIII-lea probabil in anul 1240 cand ordinul Cistercian a devenit patronul Bisericii din Sanpetru.
Toponimia satului: in germana - Petersberg, in maghiara - Szent Peter.
Biserica fortificata a suferit grave distrugeri in timpul invaziei turcesti in Tara Barsei din anul 1432 care a distrus satul Sanpetru. In acelasi secol taranii din Sanpetru au ridicat zidurile din jurul bisericii inalte de 8 metri si au intarit incinta cu 5 turnuri de aparare si un sant cu apa. Biserica a suferit numeroase distrugeri in urma unor incendii din sec. XVII in care se pierde arhiva comunitatii. Turnul clopotnitei s-a prabusit in anul 1713, a fost reconstruit intre anii 1778-1782, dar s-a prabusit din nou. In 1795 incepe reconstructia actualei biserici pe acelasi amplasament cu un turn-clopotnita in partea de est.


_______________________________________
Pentru a avea acces total trebuie sa va INREGISTRATI!!! Altfel nu mai intrati pe site!!!

pus acum 18 ani
   
Admino1
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1137
GHIMBAV - Sat


Satul Ghimbav (germana: Weidenbach, maghiara: Vidombák, saseasca: Wedjebichapare) prima data in documente in 1420 cand regele Sigismund de Luxemburg ii sfatuia pe locuitorii comunitatii sa se alature celor din Sanpetru, Harman si Bod si sa contribuie la ridicarea intariturilor din piatra ale Cetatii Brasov. Localitatea este devastata de o invazie turceasca in 1422. In 1469 Ghimbavul cade victima unui mare incendiu care distruge numeroase cladiri. Principele Gabriel Bathory incendiaza pe la 1611 mai multe asezari printre care se afla si Ghimbavul. Biserica si clopotnita sunt construite in jurul anului 1300 ca o bazilica trinavata care are in zona de est un cor si la nord o sacristie, iar in partea de vest se ridica un turn masiv construit din tuf vulcanic. In sec. al XV-lea s-a ridicat in jurul bisericii un zid de incinta din piatra si caramida si un sant cu apa de jur imprejur. In zona de sud-est exista un pod de trecere aparat de un masiv turn de poarta. Cetatea bisericii a fost incendiata in 1642 din cauza unui fulger. In 1666 primaria se muta in interiorul cetatii bisericii si se dezvolta din nou biserica. In 1940 majoriatea caselor din curtea bisericii au fost demolate, iar zidul din jurul bisericii a cazut in ruina.

obiective ghimbav satsatul ghimbav (germana: maghiara: saseasca: prima data documente 1420 cand

9.1KB


_______________________________________
Pentru a avea acces total trebuie sa va INREGISTRATI!!! Altfel nu mai intrati pe site!!!

pus acum 18 ani
   
Admino1
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1137
CODLEA - Cetate

Cetatea Codlea (germana: Zeiden, maghiara: Feketehalom) constituia una din cele 12 asezari ale sasilor din Tara Barsei. Initial exista o cetate pe un deal la poalele muntelui Magura. Aceasta purta numele de Schwarzburg, adica Cetatea Neagra. Legenda spune ca aceasta ar fi fost una dintre cele cinci cetati ridicate de catre teutoni in Tata Barsei. Un document din 1265 o atesta sub numele de Castro Feketewholum, iar in 1377 apare cu numele de Zeiden. De fapt, Cetatea Neagra a fost distrusa in 1345, noua asezare fiind intemeiata in zona de ses de la poalele Magurii si a devenit in timp un targ important. Numele sau latinesc era Cidinis, comunitatea avea statutul unui targ cu drept de judecata, ca si satele Prejmer, Feldioara si Rasnov. Satul a devenit in timp un targ important din cauza situarii lui pe drumul care lega Brasovul de Sibiu.

obiective codlea codlea (germana: zeiden, maghiara: constituia una din cele asezari ale sasilor din

7.8KB


_______________________________________
Pentru a avea acces total trebuie sa va INREGISTRATI!!! Altfel nu mai intrati pe site!!!

pus acum 18 ani
   
Admino1
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1137
CRISTIAN - Biserica-cetate

Cristian se numeste in germana Neustadt, in maghiara Keresztenyfalu, iar in saseste Noscht.
In spatele unui zid de aparare circular prevazut cu noua turnuri aflate si astazi in stare buna de conservare se inalta turla a bisericii comunei Cristian din judetul Brasov. Turnurile au un plan rectangular si majoritatea avand acoperisul in pupitru (intr-o singura apa, inclinat spre interior si terminat la coronament cu o creasta crenelata). Restul au acoperisul piramidal, iar unul este rotund si are un acoperis conic. Din vechea biserica in stil romanic, ridicata in secolul al XIII-lea, se mai pastreaza inca portalul dinspre vest, care are o forma semi-circulara. Piatra de temelie a actualei biserici a fost pusa in anul 1839.

obiective cristian numeste germana neustadt, maghiara iar saseste noscht.in spatele unui zid aparare

8KB


_______________________________________
Pentru a avea acces total trebuie sa va INREGISTRATI!!! Altfel nu mai intrati pe site!!!

pus acum 18 ani
   
Admino1
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1137
MAIERUS

Unii scriitori de origine germana considera ca Maierusul (germana: Nussbach, maghiara: Szászmagyarós) a fost una dintre primele comunitati intemeiate de catre teutoni in 1211. Cu toate acestea prima mentiune documentara dateaza doar din 1377 (Villa Nucum). De-a lungul timpului asezarea a fost lovita rand pe rand de epidemii, invazii si inundatii. Maierusul face parte dintre cele 12 comunitati sasesti ale Tarii Barsei.

obiective scriitori origine germana considera maierusul (germana: nussbach, maghiara: fost una

11.7KB


_______________________________________
Pentru a avea acces total trebuie sa va INREGISTRATI!!! Altfel nu mai intrati pe site!!!

pus acum 18 ani
   
Admino1
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1137
FELMER

Satul Felmer (germana: Felmern, maghiara: Felmir, saseste: Falmern) este renumit pentru biserica-cetate construita in stil romanic in sec. XIII. In sec. XV biserica este transformata in biserica fortificata (Kirchenkastell) prin ridicarea unei incinte fortificate din zid prevazut cu patru bastioane.


_______________________________________
Pentru a avea acces total trebuie sa va INREGISTRATI!!! Altfel nu mai intrati pe site!!!

pus acum 18 ani
   
Admino1
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1137
ROTBAV

Rotbav se gaseste la circa 20 de km de Brasov pe calea ferata care leaga Brasovul de Sighisoara. Numele satului inseamna "raul rosu" (germana: Rotbach, maghiara: Vörösmárt, saseste: Roiderbrich). Numele s-ar datora unui eveniment tragic din sec. XIII in urma caruia o mare parte din familiile fondatorilor satului si-ar fi pierdut viata. Atunci, apa raului carea trecea prin imediata apropiere s-ar fi inrosit. Biserica-cetate din sat isi afla inceputurile pe la 1250, cand locuitorii au inceput construirea unei basilici romanice. Pe la 1300 satul era locuit de peste 70 de familii, ceea ce inseamna un sat mare. Biserica in stil romanic a suferit numeroase transformari in cursul secolelor, astfel incat stilul romanic initial se combina cu elemente gotice si baroce. În secolul XV în jurul biserici a fost construit un zid de aparare, iar biserica a fost astfel transformata in cetate. Biserica fortificata a fost utilizata de catre generalul Giorgio Basta drept refugiu in anul 1602. Aici el a fost asediat de catre principele Transilvaniei, Gabriel Bathory. Fortificatia a rezistat asediului si principele a fost nevoit sa se alieze cu domnitorul Tarii Romanesti, Radu Serban. Biserica-cetate si satul Rotbav au fost arse in urma unui cumplit incendiu in anul 1732. Din anul 1738 a inceput reconstructia bisericii si a cetatii. In anul 1908 a fost instalata o noua orga comandata la Pecs.


_______________________________________
Pentru a avea acces total trebuie sa va INREGISTRATI!!! Altfel nu mai intrati pe site!!!

pus acum 18 ani
   
Admino1
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1137
VISCRI - Biserica-cetate

In Viscri (germana: Deutsch-Weiskirch, maghiara: Szászfehéregyháza) mai dainuie, bine conservata, una dintre cele mai pitoresti si - in pofida dimensiunilor nu prea mari - monumentale cetati taranesti sasesti, ce cuprinde intre zidurile sale una dintre putinele biserici-sala romanice ale secolului XIII. Pozitia retrasa a asezarii explica si aparitia sa relativ tarzie in documente. Abia pe la 1400, "Alba ecclesia" (alias Viscri) apare intr-un registru al localitatilor pentru plata impozitului datorat episcopatului, al comitatului de Rupea (Kosd). Pe la 1500, Viscri este enumerata printre comunele libere ale Scaunului de Rupea, cu 51 de gospodarii, trei pastori, un dascal si doi saraci. Aici, ca si in alte comune, vechimea bisericii confirma ca asezarea colonistilor germani a luat fiinta la sfarsitul secolului XII cand a fost colonizata si partea apuseana a viitorului Scaun al Rupei. Biserica-sala romanica, cum mai exista in zona Rupei doar in Homorod (biserica-sala din Crit apartinea deja stilului de trecere de la romanic la gotic), a avut o predecesoare care a fost partial inclusa in aceast edificiu. Colonistii germani (care s-au asezat in Viscri ca imigranti dupa domnia regelui Geza al II-lea, adica dupa 1162, ca "alii Flandrenses", in ultimul sfert al secolului XII) au gasit pe promontoriul din nord-estul comunei actuale o mica capela. Datarea in prima jumatate a secolului XIII ar corespunde si timpului in care asemenea tribune s-au construit in bazilicile din zona Sebesului, dar aici ne preocupa functia si nu forma tribunei de vest care, la Garbova si Miercurea, a servit de asemeni unei familii de greavi (grofi/castelani/judecatori) sasi. Deoarece Viscri n-a fost niciodata proprietate nobiliara, numai familia greavului, conducatorul obstii satesti, a ridicat turnul de locuinta, in a doua jumatate a sec. XIII spre folosinta personala. Intrucat temelia turnului taie un mormant, avem dovada ca el a fost cladit ulterior capelei, cand locul nu mai servea ca cimitir. Catre sfarsitul secolului XIII, stingandu-se probabil familia de greavi, aflam din trei documente ca un magister Akus doreste sa cumpere satul, ceea ce nu s-a intamplat. Cetatea trece, in secolul XIV, in posesia obstii. Panta abrupta din vest, mai putin expusa atacului, a fost intarita in secolul XVII, printr-un zid rectangular, ce cuprinde sectorul nord-vestic al incintei, doua turnuri devansate, plasate in nord si vest (cel din nord, cu trei nivele fiind construit in 1630 de catre arhitectul Johann Hartman, turnul de vest, cu patru nivele, ridicat in 1648-49). Turnurile cladite pe panta platoului sunt mult mai inalte in exterior decat in incinta, unde al doilea cat al lor se afla la nivelul solului. Ambele turnuri din secolul XVII au coridoare de aparare cu parapet de paianta, ulterior imbracat in scanduri. Nivelul superior al turnului de vest, cu mici ferestre spre nord si sud, iar in coltul de nord-est cu un orificiu pentru evacuarea fumului din vatra, servea ca locuinta preotului in caz de asediu. In 1970-71 cetatea a fost temeinic restaurata, reconstruindu-se coridorul de aparare al bastionului de est, iar dupa 1990 a intrat in patrimoniul mondial UNESCO.


_______________________________________
Pentru a avea acces total trebuie sa va INREGISTRATI!!! Altfel nu mai intrati pe site!!!

pus acum 18 ani
   
Admino1
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1137
ROADES - Biserica-cetate

Satul Roades (germana: Radeln, maghiara: Rados) poseda o biserica fortificata, asezata pe o inaltime cu pante relativ abrupte, si protejata de un zid dublu prevazut cu cinci turnuri de aparare. Turnul bisericii este prevazut cu o galerie continua aflata intr-o stare buna de conservare. Arcadele sunt amplasate pe nava bisericii si nu in zona corului ca de obicei. Turnul principal, situat la vest, a avut initial in partea sa inferioara un vestibul ai carui pereti sunt strabatuti de patru deschideri de forma unor ogive, imbracand turnul ca o mantie. Constructia a fost terminata in 1526.


_______________________________________
Pentru a avea acces total trebuie sa va INREGISTRATI!!! Altfel nu mai intrati pe site!!!

pus acum 18 ani
   
Admino1
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1137
UNGRA - Biserica-cetate

Pe o înaltime întinsa, lânga comuna Ungra (germana: Galt, maghiara: Ugra) din judetul Brasov, este situata o biserica în stil romanic datând din secolul al XIII-lea. În portalul acestei biserici sunt zidite capete de leu care au provenit din ruinele castrului roman aflat pe râul Olt. Biserica este înconjurata de un zid circular înzestra cu turnuri de aparare. În hrisovul de predare a Tarii Bârsei catre Ordinul Teuton în anul 1211, Ungra era mentionata ca granita acesteia.


_______________________________________
Pentru a avea acces total trebuie sa va INREGISTRATI!!! Altfel nu mai intrati pe site!!!

pus acum 18 ani
   
Admino1
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1137
BUNESTI - Biserica – cetate

Biserica-cetate din comuna Bunesti (germana: Bodendorf) din comitatul Târnava Mare, în prezent se gaseste în judetul Brasov, este fortificata print-un simplu zid de aparare circular, prevazut cu mai multe bastioane. Nava bisericii are deasupra contrafortilor, arcade caracteristice pentru scopuri defensive, în timp ce corul dispune de orificii pentru turnat smoala situate pe doua nivele.


_______________________________________
Pentru a avea acces total trebuie sa va INREGISTRATI!!! Altfel nu mai intrati pe site!!!

pus acum 18 ani
   
Admino1
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1137
HOMOROD

Numele Hamerodia apare pe la 1400 intr-un registru de impozit ecleziastic a capitlului de Rupea (Kosd). Pe la 1500, Homorodul (germana: Hamruden, maghiara: Homorod) avea 68 de gospodarii, 4 pastori si un dascal. Pe cand lacasurile de cult sasesti din secolul XIII au fost construite aproape toate ca bazilici romanice cu trei nave, Homorodul poseda una din foarte rarele biserici-sala romanice ce dateaza din ultima treime a secolului XIII. Corul inchis spre est cu o absida semicirculara, se deschide spre vest cu un arc triumfal semicircular in mica sala de 10,40 m lungime si 9 m latime. Situata in fata laturii apusene, clopotnita formeaza, cu parterul sau boltit in cruce, un mic portic ce include un portal semicircular profilat in trei retrageri. In al doilea cat se deschidea spre sala arcada semicirculara a tribunei de vest care, azi zidita, se mai vede numai din interiorul turnului. Existenta tribunei de vest si a unei chei de bolta in cor, sculptata cu motivul cistercian al florii soarelui cu mijlocul in forma de grilaj - ornament mult raspandit in Transilvania - indreptateste propunerea lui Virgil Vatasianu de a data biserica pe la 1270.
La sfarsitul secolului XV, biserica a fost inconjurata cu un zid de aparare inalt de 7- 8 m, de traseu rectangular. Curtina (incinta) interioara e inconjurata de un al doilea zid de aparare, mai scund, formand "Zwinger"-ul, pastrat azi pe laturile de sud si vest. In 1657 turnul din nord-vest a fost inlocuit printr-un turn inalt de 10 m, de plan pentagonal, cu patru nivele, purtand deasupra coridorului de aparare, devansat si cu balustrada din scanduri, un acoperis din sindrila, innoit in. 1954. Caturile, separate prin platforme din barne, au intrari separate pe latura dinspre curte, cu un balconas de lemn spre care urca scari dispuse aproape vertical.


_______________________________________
Pentru a avea acces total trebuie sa va INREGISTRATI!!! Altfel nu mai intrati pe site!!!

pus acum 18 ani
   
Admino1
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1137
CATA - Biserica-cetate

Numele satului in germana este Katzendorf, in maghiara Kaca. Biserica-cetate a fost construita initial in stil romanic pastrand ca vestigii ale acestui stil portalul de vest si o fereasta cu bolta in semicerc. La sfarsitul secolului al XV-lea biserica a fost reconstruita ca o biserica fortificata cu zid de aparare si turnuri inca bine pastrate. Turnul-clopotnita a fost construit mai tarziu.


_______________________________________
Pentru a avea acces total trebuie sa va INREGISTRATI!!! Altfel nu mai intrati pe site!!!

pus acum 18 ani
   
Admino1
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1137
RUPEA – Cetatea Rupea

Cetatea Rupea (germana: Reps, maghiara: Köhalom) este situata in zona vestica a orasului Rupea, pe un masiv de bazalt, in apropierea drumului ce leaga Transilvania de Moldova si Tara Romaneasca. Orasul Rupea este situat la jumatatea distantei dintre Brasov si Sighisoara, in partea de nord a judetului Brasov si este singurul oras din aceasta zona. In decursul istoriei, cetatea Rupea a constituit un loc de refugiu pentru populatia satelor din imprejurimi in fata repetatelor asedii ale turcilor si tatarilor. Pe vremea dacilor, pe varful unei stanci de bazalt, se afla o cetate care se spune ca purta numele de "Ramidava". In veacul al XIV-lea, sasii au gasit cetatea in ruina (in urma navalirilor popoarelor migratoare) si au construit pe ruinele acesteia, in mai multe etape, o cetate taraneasca dandu-i aceeasi denumire pe care o foloseau localnicii: "Reps" (mult mai tarziu ungurii au numit-o "Cohalom", adica "gramada de piatra". Cetatea are forma unei spirale ascendente. Sistemul de fortificare consta in trei incinte: Cetatea de Sus (construita inainte de colonizarea germana), Cetatea de Mijloc (ridicata in secolul al XV-lea) si Cetatea de Jos (care dateaza din secolul al XVIII-lea). Cetatea a fost construita cu incepere din anul 1324, in perioada rascoalei sasilor impotriva regelui Ungariei, Carol Robert de Anjou. Ulterior, locuitorii au mai adadugat constructiei initiale trei turnuri de aparare si doua curti interioare, folosite ca adapost. In prima curte, vei gasi o fantana adanca de 59 metri, a carei apa nu a secat pana astazi. In schimb, cetatea a fost parasita inca din 1643, cind un incendiu devastator a transformat-o in ruine. La sfarsitul aceluiasi secol, sasii s-au refugiat in cetate, insa nu au folosit-o pentru a se apara, predand fara lupta cetatea armatelor habsburgice. In 1790, o furtuna puternica a distrus acoperisul cetatii, iar de atunci cetatea a fost lasata in parasire.
Va trebui sa urci si aici un drum ingust pana la portile cetatii, insa efortul iti va fi rasplatit din plin. Privelistea oferita de Dealurile Homoroadelor si de Podisul Hartibaciu este de neuitat.


_______________________________________
Pentru a avea acces total trebuie sa va INREGISTRATI!!! Altfel nu mai intrati pe site!!!

pus acum 18 ani
   
Admino1
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1137
Cetatea Fagaras

Cetatea Fagaras (germana: Fogarasch, maghiara: Fogaras) a fost ridicata ca loc de aparare in sud-estul Transilvaniei. Ea a constituit un punct de rezistenta impotriva incursiunilor tataresti si turcesti. In 1526 cetatea Fagarasului si domeniile inconjuratoare au intrat in stapanirea voievodului Transilvaniei Stefan Mailath (fiul unui boier roman din Tara Fagarasului). In 1541 turcii il atrag intr-o cursa pe voievod si-l inchid in faimoasa inchisoare "Yedicule" (7 turnuri), unde avea sa moara dupa 10 ani. In 1599 cetatea Fagarasului isi deschide portile in fata lui Mihai Viteazul, iar in zilele grele ale razvratirii nobilimii maghiare, i-a acordat adapost voievodului si familiei sale. De la inceputul secolului al XVII-lea cetatea a devenit cu unele intreruperi, resedinta principilor Transilvaniei. Intr-una din salile sale, aflata la primul etaj, au fost gazduite patru din Dietele Transilvaniei. Cetatea a cunoscut numeroase modificari si refaceri datorita carora a primit aspectul actual. In 1630, santul din jurul cetatii a fost largit si legat printr-un canal secret de raul Olt; totodata s-a construit si un pod mobil la intrare.


_______________________________________
Pentru a avea acces total trebuie sa va INREGISTRATI!!! Altfel nu mai intrati pe site!!!

pus acum 18 ani
   
Admino1
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1137
Manastirea Sambata de Sus

Istoria Mânastirii Brâncoveanu începe din secolul al XVII-lea. În anul 1654 satul si mosia din Sâmbata de Sus au intrat în stapânirea lui Preda Brâncoveanu, boier din Tara Romaneasca, care a construit o bisericuta din lemn pe valea râului. Pe locul acesteia, în jurul anului 1696, Constantin Brâncoveanu, domn al Tarii Românesti între anii 1688-1714, a zidit o mânastire. Dupa decapitarea lui Constantin Brâncoveanu de catre turci, în anul 1714, Curtea din Viena a tinut seama mai întâi de mostenitoare, doamna Marica, sotia acestuia, si apoi de faptul ca mai ramasese în viata un nepot al domnitorului. În 1785, autoritatile imperiale de la Viena l-au trimis pe generalul Preiss cu ordinul de a darama mânastirea brâncovenilor. Cinstea de a deveni al doilea ctitor al Mânastirii Brâncoveanu de la Sâmbata de Sus i-a revenit Mitropolitului Dr. Nicolae Balan, care a început restaurarea bisericii în anul 1926. Mitropolitul Nicolae Balan a pastrat în interiorul bisericii pictura veche; arhitectura bisericii mânâstirii se încadreaza întru totul în stilul brâncovenesc, stil aparut la sf. sec. al XVII-lea si începutul sec. al XVIII-lea în Tara Româneasca. La exterior, decoratia în piatra a încadrarilor de la usi si ferestre, dar mai ales a pilastrilor sculptati si a panourilor de piatra traforata din pridvorul bisericii dau o deosebita frumusete acestui monument.


_______________________________________
Pentru a avea acces total trebuie sa va INREGISTRATI!!! Altfel nu mai intrati pe site!!!

pus acum 18 ani
   
Admino1
Administrator

Din: Constanta
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1137
Manastirea Carta

Manastirea Cisterciana-Carta (la 47 km de Sibiu) este cea mai veche constructie în stil gotic din Romania. Întemeiata de calugarii cistericeni (ordin calugaresc originar din Franta) în 1202, a fost devastata si incendiata în timpul navalirii tatarilor (1241-1242), dar ulterior a fost reconstituita. A fost desfiintata de regele Mihai Corvin în 1474. În prezent, este biserica a parohiei evanghelice din Carta.


_______________________________________
Pentru a avea acces total trebuie sa va INREGISTRATI!!! Altfel nu mai intrati pe site!!!

pus acum 18 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la